hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

SZDSZ: egy kulcs helyett három

  • lapszemle

Háromkulcsos szja-t, 20 százalékos társasági adót és áfát, kisebb tb-járulékot szeretne 2009-től az SZDSZ – írja a Napi Gazdság. A kormányfő mellett működő informális munkacsoport 2010-től szintén háromsávos szja-táblát javasol, amelynek legalsó kulcsa 16 százalék lenne, és 15 százalékos áfakucsot az élelmiszerekre - értesült a Magyar Hírlap.

A liberális párt 2009-es adóterveiben lemondott az egy kulcsos jövedelemadóról. Az SZDSZ új javaslatai szerint az egykulcsos adó helyett egy, a középső kulcsot hangsúlyozó háromkulcsos rendszert tartanának megfelelőnek – írja a gazdasági napilap. Így egy jelképes nulla kulcs mellett - ez évi ötszázezer forint jövedelemig tartana és szigorúan elválna a minimálbértől - a lakosság jelentős része húszszázalékos jövedelemadót fizetne. A tervek szerint 2,5 millió forintnál lépne be a harmadik, harmincszázalékos kulcs. Így a munkavállalók túlnyomó többsége, hatvan-hetven százaléka egy kulcs szerint adózna.

A Napi Gazdaság szerint az SZDSZ a társasági adót is húsz százalékra emelné: a mostani 16 százalékba beolvasztanák a négyszázalékos különadót. Emellett viszont a kedvezmények jó részét - a beruházásösztönző kedvezmény kivételével mindet - megszüntetnék. Vagyis inkább a különadó alapja után szednék be a társasági adót, így az iparűzési adót is meg lehetne szüntetni. A befolyt bevétel nagy részét pedig vissza kellene osztani az önkormányzatoknak. 

A húszszázalékos rendszer harmadik eleme az áfa lenne. A liberálisok szerint nem lenne szabad emelni az áfakulcson. Az áfakulcs emelése komoly inflációnövelő hatású, és emellett nemzetközi összevetésben Magyarországon az egyik legnagyobb arányú a fogyasztást terhelő adók mértéke. A lap nformációi szerint az áfát a szocialisták sem emelnék jövőre.

A tb-járulékok kérdésében az SZDSZ – a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) 8-10 százalékpontos csökkentési javaslatával szemben – jövőre legfeljebb 2-3 százalékpontos csökkentést javasolna. 

A Magyar Hírlap szerint viszont a kormányfő mellett működő informális munkacsoport, amelyet Zalai Mária főtanácsadó vezet, 2010-től háromsávos adótáblát javasol az szja-nál. A tervek szerint a legalsó kulcs 16 százalék lenne, és 2,4 millió forint éves jövedelemig alkalmaznák. A következő sáv érintettjei 32 százalékos kulccsal adóznának, míg e felett 44 százalékos lenne az elvonás mértéke. A 16 százalékos adójóváírás 1,2 millió forint éves jövedelemig lenne érvényesíthető teljes mértékben.

A Magyar Hírlap úgy tudja: 2009. november 1-jétől az élelmiszerek áfája ismét 15 százalék lenne. A kieső bevételeket 2010. szeptember 1-jétől 24 százalékos normál áfakulcs kompenzálná. 2009-ben és 2010-ben a rászorulók hetvenöt-hetvenötezer forint értékű üdülési csekket kapnának.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Hallgató szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink